Newsroom
Υπερασπιστές του περιβάλλοντος προέβησαν σε μια πρωτοφανή προσφυγή στη δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το διαβόητο ετήσιο κυνήγι δελφινιών στο Ταϊτζί της Ιαπωνίας, το οποίο θεωρούν απάνθρωπο και παράνομο.
Οι ψαράδες ωθούν τα δελφίνια σε έναν στενό κόλπο χτυπώντας ξύλα πάνω στα καΐκια τους για να τα αποπροσανατολίσουν. Τα ζώα πανικόβλητα βρίσκονται συχνά παγιδευμένα στα δίκτυα, ασφυκτιούν και πνίγονται.
Οι υπερασπιστές των ζώων εξηγούν πως ορισμένα απ' αυτά τα θηλαστικά πέφτουν με βία πάνω στα βράχια και πεθαίνουν από τα τραύματά τους, ενώ άλλα σκοτώνονται από τους ψαράδες, που μπήγουν επανειλημμένα μακρούς μεταλλικούς σωλήνες πίσω ακριβώς από τον φυσητήρα, για να κάνουν ζημιά στη σπονδυλική στήλη.
Στη μήνυση που κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα, ζητούν από την κυβέρνηση της περιφέρειας της Ουακαγιάμα να ανακαλέσει την τριετή άδεια γι' αυτού του είδους την «αλιεία» που χορηγεί στα αλιευτικά στο λιμάνι Ταϊτζί (δυτική Ιαπωνία).
Σύμφωνα με έναν δικηγόρο που συμμετέχει σ' αυτή την κίνηση, πρόκειται για την πρώτη προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον του κυνηγιού δελφινιών στο Ταϊτζί.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως αυτή η μέθοδος κυνηγιού παραβιάζει την ιαπωνική νομοθεσία για την ευημερία των ζώων.
«Πολλοί Ιάπωνες θεωρούν ότι τα δελφίνια είναι ψάρια και πιστεύουν εσφαλμένα πως ο νόμος αυτός δεν ισχύει γι' αυτά», εξηγεί ο Ρεν Γιαμπούκι, επικεφαλής μιας περιβαλλοντικής μκο, ο οποίος κατέθεσε την προσφυγή μαζί μ' έναν κάτοικο του Ταϊτζί που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η πρακτική του κυνηγιού δελφινιών στο Ταίτζί κινηματογραφήθηκε το 2009 για το ντοκιμαντέρ «Ο όρμος» («The Cove») του Ελληνοαμερικανού Λούι Ψυχογιός, ένα κατηγορητήριο εναντίον του κυνηγιού δελφινιών που γίνεται σ' αυτό το ιστορικό αλιευτικό λιμάνι στο νότιο τμήμα του νησιού Χονσού. Το ντοκιμαντέρ είχε τιμηθεί με Όσκαρ το 2010 και είχε προσελκύσει την προσοχή του κόσμου σ' αυτή την πρακτική
πηγή:skai