ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
12° Λευκωσία,
18 Μαΐου, 2024

Staramaki αντί για καλαμάκι!!

Η ονομασία προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων “σιτάρι” και “καλαμάκι” και είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε.

Έλενα Δημητρίου

Το Staramaki είναι ο διάδοχος του πλαστικού καλαμακιού και αποτελεί την απόλυτη πρόταση του Συλλόγου Εθελοντών Κιλκίς Omnes, που έχει ασχοληθεί εντατικά και με την στέγαση προσφύγων.

Η Omnes συνεργάστηκε με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιλκίς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης, όπως το επιμελητήριο και δημιούργησαν το Staramaki. Η ονομασία προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων “σιτάρι” και “καλαμάκι” και είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε.

Σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς αναζητούν βιώσιμες λύσεις για τον πλανήτη και προσπαθούν μέσα από μικρές αλλαγές και πράξεις στην καθημερινότητά μας να φέρουμε την αλλαγή. Κάπως έτσι πάμε με το ποτηράκι μας να πάρουμε καφέ, ενώ έχουμε και το δικό μας καλαμάκι, αποφεύγοντας το κοινό πλαστικό. Την ίδια διάθεση έχουν και πολλά καφέ, τα οποία επιλέγουν να αντικαταστήσουν τα πλαστικά καλαμάκια με εκείνα που είναι κατασκευασμένα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Κάπου εδώ έρχεται και το Staramaki.

Όπως λέει και το όνομά του φτιάχνεται από το βασικό στέλεχος του σιταριού, το οποίο καλλιεργείται σε περίπου 15.000 στρέμματα στην γύρω περιοχή. Tο Staramaki δεν έχει καμία διαφορά με το πλαστικό καλαμάκι ως προς τον σχεδιασμό, σε αυτό που διαφέρει, όμως, είναι στην “καρδιά”, καθώς είναι μίας χρήσης και βιοδιασπώμενο.

O πρόεδρος της Omnes, Στέφανος Καμπέρης δήλωσε ότι η πειραματική σπορά έγινε στο τέλος της χρονιάς και τα πρώτα δείγματα θα μαζευτούν τον Μάιο – Ιούνιο.

«Είμαστε στη φάση που πραγματοποιούμε χημικές αναλύσεις και εξετάζουμε τεχνικές που εφαρμόζονται διεθνώς, ώστε το Staramaki να πληροί τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές», δηλώνει στο voria.

Αντίστοιχα καλαμάκια υπάρχουν στις αγορές των ΗΠΑ και την Κίνα και αυτά είναι που εξετάζονται ενδελεχώς από την ομάδα και θα αποτελέσουν, σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον, τα πρότυπα στα οποία θα στηριχθεί η δημιουργία του Staramaki, το οποίο θα είναι μίας χρήσης και βιοδιασπώμενο.

Την ίδια ώρα, υπό σύσταση βρίσκεται η ΑΜΚΕ που θα παράγει το προϊόν και στην οποία θα μετέχουν μέλη της ομάδας Omnes, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Κιλκίς.

Το φανταστικό με το Staramaki, εκτός από το ίδιο, είναι ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός μοντέλου κοινωνικής κατοικίας, για ευπαθείς ομάδες πολιτών στο Κιλκίς.

Με πληροφορίες απο http://el.ozonweb.com

Για αγορά καλαμάκι απο σιτάρι: https://livingreen.gr/quickview/index/view/id/3010

 

FACEBOOK

Eco: Τελευταία Ενημέρωση

Θέλω να πανικοβληθείς τώρα!

Θέλω να πανικοβληθείς τώρα!

Μια μικρού μήκους ταινία η οποία προβάλλει την παθητικότητα των ανθρώπων ως το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής
Newsroom
 |  ECO