Newsroom
Τι να μού ’λεγες; Τι... να... την αλήθεια ρε να μού ’λεγες. Την αλήθεια. Το πιο εύκολο πράγμα!
Μέσα στα 170 τετραγωνικά του πατρικού τους σπιτιού, δύο αδερφές συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια για να ξεκαθαρίσουν την τύχη του. Οι ακραίες τους συγκρούσεις ανατρέπονται από ένα μεγάλο μυστικό που αλλάζει τα δεδομένα.
Με άμεσους και αιχμηρούς διαλόγους, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιωργής Τσουρής συνθέτει μια ιστορία «της διπλανής πόρτας», που θα καθηλώσει τον θεατή από την πρώτη στιγμή. Στήνει μια παράσταση που φωτίζει με ρεαλισμό, χιούμορ και συγκίνηση, τις ευαίσθητες οικογενειακές σχέσεις, και προτάσσει τη σημασία της αποδοχής και της συγχώρεσης.
Λίγα λόγια για το έργο
Στην ελληνική επαρχία του σήμερα· σ’ ένα μεγάλο σπίτι της Θήβας, στήνεται ένα σκηνικό ξεκαθαρίσματος παλιών αντικειμένων και οικογενειακών κειμηλίων του παρελθόντος. Η Λίλη μαζί με τον σύντροφο της και πατέρα του παιδιού της, Άγγελο, δέχεται την επίσκεψη της αδελφής της Αλεξάνδρας, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα τους. Η απαξιωτική συμπεριφορά της Αλεξάνδρας προς τον τρόπο ζωής της αδελφής της, αλλά και η θέληση της να πουλήσει το σπίτι και να ξεκόψει με οτιδήποτε την συνδέει με αυτό, πυροδοτεί έντονες συγκρούσεις. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν εισέρχονται στο σπίτι τους, ο Γρηγόρης και η Κατερίνα. Τα κρυμμένα μυστικά έρχονται στο φως και αποκαλύπτεται η αλήθεια.
Γιωργής Τσουρής
Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1986. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου.
Εργάστηκε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, σε 18 συνολικά παραγωγές, καθοδηγούμενος από σημαντικούς σκηνοθέτες του Αθηναϊκού θεάτρου (Γιάννης Χουβαρδάς, Νίκος Μαστοράκης, Γιάννης Κακλέας, Γιάννης Μπέζος, Σπύρος Ευαγγελάτος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Δημήτρης Λιγνάδης, Έφη Θεοδώρου, Γιάννης Καλαβριανός, Γιώργος Παλούμπης, Λίλυ Μελεμέ κ.α.) Εργάστηκε επίσης σε παραστάσεις στο ελεύθερο θέατρο με εξίσου σημαντικές συνεργασίες (Γιώργος Κιμούλης, Κωσταντίνος Μαρκουλάκης κ.α.), καθώς και στο φεστιβάλ Επιδαύρου στο οποίο αριθμεί 8 συμμετοχές σαν ηθοποιός. Κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, συμμετείχε ακόμη σε 6 παραγωγές του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, στην Κεντρική και στην Νέα σκηνή.
To 2012 ίδρυσε με την ηθοποιό Βάλια Παπακωνσταντίνου την εταιρεία Θεάτρου MaNonTroppo, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποίησε παραστάσεις σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας. Η εργασία της ομάδας επικεντρώνεται στο νεοελληνικό κείμενο, αναζητώντας τρόπους να μιλήσει μέσα από το σήμερα για ζητήματα διαχρονικά, κρίσιμα για τον άνθρωπο σαν άτομο αλλά και για την Ελλάδα σαν συλλογικό υποκείμενο. Παραγωγές της ομάδας είναι: Λουλούδια στην κυρία του Άκη Δήμου (2014, Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης), Χαρτοπόλεμος του Βαγγέλη Ρωμνιού (2017, 2018, 2019, Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης), στην οποία υπογράφει τη δραματουργία και την επεξεργασία του κειμένου καθώς και τη μουσική, Ο Αλαβροστοισειώτης του Παύλου Λιασίδη που παρουσιάστηκε στο Ελληνικό φεστιβάλ (2017, Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος). Την άνοιξη του 2019 η εταιρεία παρουσίασε το έργο 170 τετραγωνικά (Moonwalk) σε κείμενο του ιδίου, και σκηνοθεσία και πάλι του Γιώργου Παλούμπη που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης.
Στον κινηματογράφο πρωταγωνιστεί στην ταινία μεγάλου μήκους του Κώστα Χαραλάμπους Luger, που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον προσεχή Μάρτιο, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Κώστα Αγγελιδάκη.
Ασχολήθηκε επίσης με τη μουσική και το τραγούδι από πολύ μικρή ηλικία, κάνοντας σπουδές στο πιάνο, στο κλασσικό τραγούδι, σε ανώτερα θεωρητικά και στο κλαρινέτο (Diploma A.B.R.S.M.). Υπήρξε επίσης μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου από το 2001 μέχρι το 2006. Ως τραγουδιστής πρωτοεμφανίστηκε στην μουσική παράσταση του Γιώργου Θεοφάνους «Τραγουδώ το νησί μου» η οποία παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, και έκτοτε συμμετείχε σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας, καθώς και σε δισκογραφικές δουλειές διαφόρων καλλιτεχνών. Το 2016 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Καμένα τοστ και καλημέρες, στον οποίο υπέγραψε ο ίδιος τους στίχους, τη μουσική και την ερμηνεία των τραγουδιών, ενώ την ενορχήστρωση και την μουσική παραγωγή ο πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας. Ο δεύτερος του δίσκος με τίτλο Ένας δράκος στη βεράντα θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2020.
Τον Οκτώβριο του 2019, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Ιλίσια, το έργο Τhe Children της Λούσυ Κίρκγουντ, στο οποίο υπογράφει τη μετάφραση του κειμένου.
Επόμενη του σκηνοθετική δουλειά είναι τα Μαθήματα πολέμου ΙΙΙ που θα παρουσιαστούν στο Εθνικό Θέατρο, στο Ισόγειο Ρεξ-Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», τον Φεβρουάριο του 2020.
Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γιωργής Τσουρής
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κλείτος Κωμοδίκης
Παίζουν: Ντόρα Μακρυγιάννη, Ήβη Νικολαΐδου, Κρίστη Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Παρίσης, Βασίλης Χαραλάμπους
Παραστάσεις:
Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή
Πρώτη παράσταση: 25 Οκτωβρίου 2019
Επίσημη πρώτη παράσταση: 26 Οκτωβρίου 2019
και κάθε Παρασκευή & Σάββατο, 20.30 και Κυριακή, 18.00
Συστήνεται για άτομα άνω των 16 ετών
Η παράσταση στις 26 Οκτωβρίου θα είναι με Αγγλικούς & Τουρκικούς υπέρτιτλους
Στις 27 Οκτωβρίου, μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με το κοινό
Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ 77772717, www.thoc.org.cy
Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6