ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
12° Λευκωσία,
21 Μαΐου, 2024

Οδηγός επιβίωσης ενός «καλαμαρά» στην Κύπρο (part1-λεξιλόγιο)

Δημήτρης Δερματάς

Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό έχεις σκοπό να μείνεις στην μεγαλόνησο, και ανεξαρτήτου λόγου και αιτίας που ο δρόμος σε έβγαλε εδώ, σίγουρα κάποια πράγματα καλό είναι να τα γνωρίζεις πριν ανοίξει η πόρτα του αεροπλάνου, αν θες όχι μόνο να επιβιώσεις στην Κύπρο αλλά και να περάσεις καλά.

Από τα πρώτα πράγματα που θα αρχίσεις να παρατηρείς εδώ είναι ότι με την παρουσία σου σε κάποιο χώρο, αρχίζει να αιωρείται στην ατμόσφαιρα η λέξη «καλαμάρι». Και όχι, δεν είναι γιατί ανοίγεις την όρεξη στους κύπριους φίλους για καλαμάρια και θαλασσινά, απλά πήρανε χαμπάρι ότι είσαι ελλαδίτης και εκτιμούν ιδιαίτερα το πόσο μορφωμένος, και άνθρωπος των γραμμάτων είσαι, (θυμήσου χαρτί και καλαμάρι) γιατί αυτό σημαίνει, απλά το πιο πιθανόν είναι να μην το γνωρίζουν και οι ίδιοι.

Η ζωή είναι δύσκολη Καλαμάρι

Να είσαι προετοιμασμένος για την κυπριακή γλώσσα (μην αρχίσεις να ψάχνεις για λεξικά γιατί τσάμπα θα χάσεις τον χρόνο σου). Ελληνικά μιλάνε οι άνθρωποι απλά σε άλλη διάλεκτο, δες κρητικοί, ροδίτες, ζακυνθινοί κτλ. Μην ντραπείς να ζητήσεις επεξηγήσεις για ότι δεν καταλαβαίνεις, το πιο πιθανόν βέβαια είναι να φας κράξιμο, πάλι στα κυπριακά, αλλά αφού δεν θα το καταλάβεις, τι σε νοιάζει;

Προσοχή θα πρέπει να δείξεις με κάποιες λέξεις όπου έχουν διπλή έννοια στην Κύπρο ή απλά δεν τις γνωρίζεις. Αν ακούσεις να σε αποκαλούν «ξιμαρισμένο» θα πρέπει να αρχίσεις να αναρωτιέσαι για το αν πλένεσαι και αρωματίζεσαι αρκετά συχνά, ή για την ποιότητα του χαρακτήρα σου, γιατί μάλλον έχεις αφήσει την εντύπωση του βρωμιάρη γενικά.

Αν σε αποκαλέσει κανείς «αμπάλατο» μην ανησυχήσεις για τις αθλητικές σου επιδώσεις αλλά ανησύχησε για το επίπεδο του IQ σου, γιατί σημαίνει χαζός. Ίσως θα πρέπει να αρχίσεις να ανοίγεις κανένα βιβλίο που και που…

Αν κάποιος σε αποκαλέσει «κουνόσιηλο» σημαίνει ότι μάλλον σέρνεσαι, βαριέσαι που ζεις και έχεις δώσει την εικόνα του τεμπέλη. Οπότε αν ακούσεις αυτό το χαρακτηρισμό από τον καινούριο σου εργοδότη, ξεκίνα να ψάχνεις για καινούρια δουλειά γιατί μάλλον προγραμματίζεσαι για απόλυση.

Αν κάποιος σε αποκαλέσει «μαλουρόσιηλο» σημαίνει ότι είσαι απλά «μαλλιάς σε αυτή την περίπτωση κρίνεις εσύ αν πρέπει να αλλάξεις κόμμωση, γιατί φαίνεται πιο πολύ σαν μια απλή διαπίστωση και επιβεβαίωση. Το ίδιο ισχύει και για το «κοτσούθκιας» απλά έχεις κοτσίδα και γίνεται αντιληπτό. Αν κάτι από αυτά τα δύο σε ενοχλεί άντε κουρέψου.

Και τελευταίο και σημαντικότερο, αν κάποιος καινούριος φίλος, σου προτείνει να πας να σου δείξει την ¨βίλα¨ του καλό θα ήταν να πιάσεις τοίχο και να ρωτήσεις πόσα «λ» βάζει στην λέξη αυτή. Βίλα είναι η γνωστή πολυτελής κατοικία ενώ «βίλλα-βίλλος» με δύο «λ» σημαίνει το αντρικό μόριο.. Οπότε αν δεν θέλεις να μπεις σε περιπέτειες και νέες εμπειρίες φρόντισε για διευκρινήσεις.

Συνεχίζεται…

FACEBOOK

Fun: Τελευταία Ενημέρωση

Πόσο streaming αντέχεις;

Πόσο streaming αντέχεις;

Αυτό τον Ιούνιο, ο «Professor» του Deejay Radio 93 5 κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο κυπριακό ραδιόφωνο
Newsroom
 |  FUN