ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
12° Λευκωσία,
09 Οκτωβρίου, 2024

H προετοιμασία των γευμάτων είναι κλειδί για τη διατροφή

Newsroom

@newsroom

Είναι σημαντικό, τους καλοκαιρινούς μήνες, να τηρήσουμε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, ώστε να διατηρηθούμε σε φόρμα και να μην φορτώσουμε το σώμα μας με περιττά κιλά. Το παν είναι η οργάνωση, γι' αυτό προσπαθήστε, ενόσω βρίσκεστε στο γραφείο, να τρώτε σωστά και να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ και φρέσκα φρούτα που θα καλύπτουν την πείνα σας, χωρίς να το παρακάνετε με τις θερμίδες.

Yγιεινό πρόγευμα
Πολλές φορές το έχουμε ακούσει πως το πρόγευμα είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Μέσω του προγεύματος μπορούμε να αφυπνιστούμε, να πάρουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε και να λειτουργήσει ο οργανισμός μας κανονικά. Τα άτομα που δεν προγευματίζουν έχουν μειωμένη πνευματική ικανότητα και παρατηρείται μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης ειδικά τις πρωινές ώρες.
Ένα καλό πρόγευμα θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες αφού το βασικό στοιχείο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να μάς δώσει ενέργεια είναι η γλυκόζη. Τη γλυκόζη την παίρνουμε από φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες όπως ψωμί, δημητριακά, φρούτα, ρύζι, μακαρόνια. Ένα καλύτερο ακόμα πρόγευμα είναι όταν συνδυάζουμε αυτά τα φαγητά με πρωτεΐνη έτσι ώστε αυτό να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα. Παραδείγματα φαγητών πλούσιων σε πρωτεΐνη είναι άπαχο τυρί, γαλοπούλα, άπαχο γάλα και άπαχο γιαούρτι.

Kυρίως γεύμα
Θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες έτσι ώστε να μάς δώσει την απαραίτητη ενέργεια για τη συνέχεια της μέρας. Καλό θα ήταν να περιέχει λίγη ποσότητα από υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λαχανικά και λίγο λίπος (υπό τη μορφή ελαιόλαδου). Το τι πρέπει να προσέχουμε είναι τις πολύ λιπαρές τροφές. Λίγο λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία μας αλλά συνήθως καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να υποσκάπτουμε την υγεία μας αφού ανεβάζουμε την ολική μας χοληστερόλη, την LDL (κακή) χοληστερόλη. Αυτό οδηγεί στην παχυσαρκία που με την σειρά της μπορεί να φέρει τόσες άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ενδιάμεσα
Για ενδιάμεσα ή «snacking», καλές επιλογές είναι τα ωμά λαχανικά, όπως καρότα, μπρόκολο, πράσινο πιπέρι, σέλινο ή αγγουράκια. Επίσης φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα, ροδάκινα, γκρέιπφρουτ. Να θυμάστε εδώ, όμως, πως και τα φρούτα έχουν ζάχαρη (φρουκτόζη), άρα και θερμίδες, γι’ αυτό να τα τρώτε στη σωστή ποσότητα και μην το παρακάνετε. Επίσης, άλλα υγιεινά ενδιάμεσα είναι σιταροπούλα ή ποπ-κορν (χωρίς βούτυρο ή επιπλέον αλάτι), ολικής αλέσεως δημητριακά, χαμηλά σε λιπαρά γιαουρτάκια φρούτου ή παγωτό διαίτης.

Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D.
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος
Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy

 

Πηγή: must

FACEBOOK

Love: Τελευταία Ενημέρωση