ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
12° Λευκωσία,
21 Φεβρουαρίου, 2024

Μήπως περνάς καλοκαιρινή θλίψη;

Newsroom

@newsroom

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι περίοδος χαλάρωσης και διασκέδασης για πολλούς, όμως, υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που αντιμετωπίζει «εποχιακή συναισθηματική διαταραχή». Τι είναι αυτό;

Σύμφωνα με αποτελέσματα αρκετών ερευνών, ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από ΕΣΔ, παρουσιάζει έντονα συμπτώματα κατάθλιψης που πυροδοτούνται ιδιαιτέρως στις αρχές του καλοκαιριού. Γιατί, όμως, να συμβαίνει
αυτό;

Σε μια εποχή όπως αυτή του καλοκαιριού, που είναι συνυφασμένη με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, χαλάρωση, ηρεμία, διασκέδαση, ξεγνοιασιά, ενασχόληση με δραστηριότητες που μας αρέσουν, συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα, υπάρχει η κοινωνική προσδοκία να είμαστε χαρούμενοι και να περνάμε καλά. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει
με όλους τους ανθρώπους, με αρκετούς από αυτούς να βιώνουν την ονομαζόμενη καλοκαιρινή κατάθλιψη (τύπος Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής).

Συμπτώματα:

Ανησυχία, διέγερση ή άγχος

Λύπη

Έλλειψη δραστηριοτήτων

Απώλεια της όρεξης

Κακή ποιότητα ύπνου ή δυσκολίες στον ύπνο

Απώλεια σωματικού βάρους

Σε γενικές γραμμές, δεν είναι απαραίτητο να βιωθούν όλα τα συμπτώματα μαζί και σε ορισμένα άτομα ένα σύμπτωμα μπορεί να εκδηλωθεί με το αντίθετο της νόρμας, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους σε αντίθεση με την απώλεια σωματικού βάρους.

Οι λόγοι που οι αλλαγές στην εποχή του χρόνου και ιδιαίτερα το καλοκαίρι προκαλούν συμπτώματα κατάθλιψης είναι ποικίλοι.

Η αύξηση της θερμοκρασίας. Υπάρχουν άτομα που απολαμβάνουν τις υψηλές θερμοκρασίες και άλλα που είναι λιγότερο ανεκτικά στη ζέστη. Σε αρκετά άτομα, η ζέστη προκαλεί οκνηρία, σωματική κούραση, κόπωση και εξάντληση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να την απολαύσουν, να κλείνονται στο σπίτι και να αποφεύγουν καθημερινές δραστηριότητες.

Αλλαγές στην καθημερινότητα και το προσωπικό πρόγραμμα του ατόμου κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το πρόγραμμα δεν είναι σταθερό κι επιδέχεται αρκετών αλλαγών με αποτέλεσμα να προκαλεί στρες και άγχος σε ορισμένα άτομα. Για παράδειγμα, τα παιδιά σταματάνε το σχολείο το καλοκαίρι και είναι όλη μέρα μες στο σπίτι, γεγονός που επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα που ορισμένα άτομα δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Η περίοδος των διακοπών διαταράσσει τον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες.

Σύνδεση της καλοκαιρινής περιόδου με τραυματικά ή στρεσογόνα γεγονότα
Για ορισμένα άτομα ενδέχεται το καλοκαίρι να είναι μια περίοδος που να έχουν βιώσει δύσκολες ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα πένθος ή διαζύγιο και να τους ενεργοποιεί συναισθήματα λύπης, στενοχώριας, άγχους.
Οικονομικές ανησυχίες

Το καλοκαίρι αποτελεί πολυέξοδη εποχή και το άγχος για επιπλέον έξοδα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, η απώλεια εργασίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα.

Η εικόνα του σώματος. Κατά το καλοκαίρι, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ιδιαιτέρως για την εικόνα τους και αισθάνονται άβολα να εκθέσουν το σώμα τους, όταν αναγκαστικά θα πρέπει να φορέσουν μαγιό ή πιο ελαφριά ρούχα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, αισθάνονται ντροπή και αποφεύγουν περιστάσεις όπου θα χρειαστεί να δείξουν το σώμα τους π.χ. στην παραλία ή φοράνε πολλά ρούχα για να καλύψουν το σώμα τους.

Πώς να το καταπολεμήσετε

Σεβαστείτε και ακολουθείστε τους προσωπικούς σας ρυθμούς. Δεν είστε υποχρεωμένοι να νιώθετε χαρούμενοι επειδή το επιβάλλει «κοινωνικά» η εποχή του καλοκαιριού.

Να συμμετέχετε μόνο στις εκδηλώσεις που σας ευχαριστούν πραγματικά και να μην καταπιέζεστε.

Η φυσική άσκηση βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Βρείτε μια μορφή άσκησης που σας ταιριάζει και σας διασκεδάζει και εντάξτε την στο πρόγραμμά σας.

Καλό είναι να αποφύγετε τις υπερβολές με εξαντλητικές δίαιτες και πολύωρη άσκηση.

Το υπερβολικό άγχος και η υπερβολική ενασχόληση με την εμφάνισή μας με το μαγιό εντείνει το άγχος και δεν μας αφήνει να χαρούμε.

Καλό είναι να φροντίσετε να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε αρκετά.

 

Πηγή: must

FACEBOOK

Love: Τελευταία Ενημέρωση