ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
12° Λευκωσία,
21 Μαΐου, 2024

Νέος έρωτας: Πως θα ξέρω αν αξίζει να επενδύσω;

Newsroom

@newsroom

(θέκλα Βασιλείου)

Όταν ξεκινάμε μια καινούργια σχέση, ή πιο πριν ακόμα, πριν «επισημοποιηθεί», στη φάση της γνωριμίας και του φλερτ, νιώθουμε πολλές φορές την ανάγκη να προβλέψουμε την εξέλιξη της σχέσης, αν θα είναι ο «κατάλληλος» άνθρωπος για εμάς, αν θα προχωρήσει η σχέση, αν θα είναι καλός σύντροφος… Ιδιαίτερα οι γυναίκες, ως πιο αναλυτικές και συναισθηματικές, κάνουμε «συμβούλια» με τις φίλες μας, κόβουμε και ράβουμε, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε κάθε του λέξη, κάθε κίνηση, να βρούμε τα κρυφά νοήματα – ακόμα και όταν δεν υπάρχουν. Άλλες, πιο «επαγγελματίες» στο κομμάτι αυτό, τρέχουν σε χαρτορίχτρες, καφετζούδες, μέντιουμ και αστρολόγους, αναβιώνοντας σκηνές από τον αθάνατο Ελληνικό κινηματογράφο. Πολύ λογικό θα μου πείτε, αφού κανείς δεν θέλει να «τρώει τα μούτρα του», να απογοητεύεται και να πληγώνεται.

Η ζωή μας θα ήταν σαφώς πολύ πιο απλή εάν υπήρχαν μαγικά σημάδια που θα μας έδειχναν πότε μια καινούργια γνωριμία θα εξελιχθεί ομαλά και πότε θα ήταν καλύτερα να μην χάνουμε τον καιρό μας. Ευτυχώς όμως, δεν υπάρχει κανένας αστρολογικός χάρτης που θα προβλέψει τη μοναδικότητα ενός νέου έρωτα, την ένταση των συναισθημάτων, τις εκπλήξεις στη διαδρομή της ανακάλυψης του άλλου. Αυτό μόνο εμείς μπορούμε να το βιώσουμε, αν αφεθούμε να το ζήσουμε και ο χρόνος, θέλοντας και μη, θα δείξει την πορεία και την αξία του. Για αυτό όμως χρειάζεται υπομονή και κυρίως διάθεση να μάθουμε τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας.

Συνήθως περιμένουμε πως όταν βρούμε τον σύντροφο της ζωής μας, θα κοιταζόμαστε ώρες στα μάτια, θα επικοινωνούμε με τηλεπάθεια, δεν θα διαφωνούμε ποτέ σε τίποτα και πράγματι, κάποιες φορές είναι ακριβώς έτσι. Δυστυχώς όμως, όσο έντονος και αν είναι ο έρωτας, όσο και αν μας συγκλονίσει η αρχή της γνωριμίας, σε καμία περίπτωση δεν μας εγγυάται τη συνέχεια, την μετατροπή της χημείας και του έρωτα σε μια βαθιά και ουσιαστική σχέση. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν απόλυτα μέτρα και ψάχνοντας για έναν άνθρωπο που θα μας συμπληρώνει ιδανικά ή που θα ταιριάζουμε σαν «διδυμάκια», στρώνουμε τον δρόμο της απογοήτευσης μέσα από τη ματαίωση των προσδοκιών μας. Μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή, ευτυχισμένη σχέση και να μην ταιριάζουμε σε όλα, μπορούμε να είμαστε καλά με κάποιον και να είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι.

Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη τις υπερβολές, αυτό που μπορούμε να «εξετάσουμε» είναι το κατά πόσο πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις, απαραίτητες για την εξέλιξη μιας υγιούς σχέσης, όπως ο σεβασμός στην προσωπικότητα και στις ανάγκες μας, να μπορούμε να μιλήσουμε και να εκφραστούμε, να έχουμε παρόμοιους στόχους και προσδοκίες αναφορικά με την σχέση μας, να μας δίνει το χρόνο μας, να μην μας πνίγει. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν και για τις δυο πλευρές. Μην ξεχνάτε πως για να λειτουργήσει μια σχέση, είτε νέα είτε παλιά, ευθύνη φέρουν και τα δύο μέλη που την συμπληρώνουν!

 

Θέκλα Βασιλείου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com

Βρείτε μας και στο facebookwww.facebook.com/thanos.kyprou
(Θάνος Ασκητής, Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας)

FACEBOOK

Love: Τελευταία Ενημέρωση