ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
12° Λευκωσία,
21 Μαΐου, 2024

Οι φίλοι μου και η σχέση μου

Τι συμβαίνει όταν μπαίνω σε μια σχέση και ο χρόνος πλέον πρέπει να μοιράζεται;

Newsroom

@newsroom

(Θέκλα Βασιλείου)

«Είμαι σε μια καινούργια σχέση αλλά η παρέα μου θέλει να είμαστε συνέχεια όλοι μαζί. Αυτοπροσκαλούνται όπου πάμε, κρατούν μούτρα αν τους πω πως δεν μπορώ να τους δω. Δεν θέλω να τους στενοχωρώ αλλά χρειάζομαι και χρόνο μόνη μου χρόνο με το αγόρι μου. Πως να το χειριστώ;»

Όταν είμαστε μόνοι μας ή σε σχέσεις «χαλαρές», ο ελεύθερος χρόνος μας περισσεύει και συνήθως την μερίδα του λέοντος απολαμβάνουν οι φίλοι μας. Έρχεται όμως η στιγμή που γνωρίζουμε κάποιον σημαντικό και εκεί οι ισορροπίες διαταράσσονται. Δεν είναι πάντα εύκολο, είναι όμως απαραίτητο να διασαφηνίσετε τα όρια. Η ειλικρίνεια συνήθως είναι ο καλύτερος τρόπος. Θα πρέπει δηλαδή να εξηγήσετε ήρεμα και με σαφήνεια την ανάγκη σας να περνάτε χρόνο με τον σύντροφό σας, οι δυό σας! Δώστε σημασία στον τρόπο που θα μιλήσετε, να μην τους προσβάλετε και να μην τους κάνετε να νιώσουν ανεπιθύμητοι.

Περαιτέρω, είναι πολύ σημαντικό να μην παραγκωνίζετε τους φίλους σας και να μην τους βάζετε συνεχώς σε δεύτερη μοίρα. Συνήθως μπαίνοντας σε μια νέα σχέση, δεν έχουμε μάτια παρά μόνο για τον σύντροφό μας, ενώ νιώθουμε την ανάγκη να περνάμε κάθε ώρα και στιγμή στο πλάι του. Αυτό είναι πολύ λογικό μέσα στα πλαίσια του έρωτα και του ενθουσιασμού αλλά μην ξεχνάτε πως οι φίλοι σας ήταν εκεί από πριν και ενδεχομένως να θέλετε να είναι εκεί και μετά. Κρατήστε λοιπόν τις ισορροπίες και μην τα θέλετε όλα δικά σας. Αφιερώστε χρόνο και για εκείνους, βγείτε και μόνοι σας χωρίς τη συνοδεία του συντρόφου, δώστε στους φίλους σας να καταλάβουν πως μπορεί να μην είναι η μοναδική προτεραιότητα της ζωής σας αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικοί. Αν εσείς το διαχειριστείτε σωστά θα είναι πολύ πιο εύκολο και για εκείνους να σεβαστούν τον χώρο και τον χρόνο σας.

Μην ξεχνάτε επίσης, πως καμιά φορά οι φίλοι μας «φορτώνονται» ακριβώς επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Αν δηλαδή εσείς και ο σύντροφός σας κυκλοφορείται σαν σιαμαία, ο μόνος τρόπος για να σας δουν είναι όταν είστε μαζί. Ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα στη σχέση σας και στους φίλους σας, είστε εσείς. Επομένως εναπόκειται σε εσάς να φροντίσετε να διατηρήσετε τις ισορροπίες. Αν για παράδειγμα το καλοκαίρι έχετε πολλές ημέρες άδειας, αφιερώστε κάποιες από αυτές για ένα μικρό ταξιδάκι με τους φίλους σας. Αν όχι, ενημερώστε τους για την κατάσταση και κανονίστε ίσως κάποιο Σαββατοκύριακο που θα κάνετε κάτι αποκλειστικά μαζί τους. Μπορείτε επίσης να καθιερώσετε μια ημέρα της εβδομάδας που θα βγαίνετε μόνος ή μόνη μαζί τους. Γενικά δώστε τους να καταλάβουν πως παρόλο που η ζωή σας αλλάζει, εξακολουθεί να υπάρχει θέση και για εκείνους και δώστε χρόνο σε όλους σας να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εφαρμόσετε τους ίδιους κανόνες για τους φίλους και των δύο μελών του ζευγαριού. Αν για παράδειγμα ζητήσετε χώρο από τους φίλους σας αλλά συνεχώς συχνάζετε με τους φίλους της αγαπημένης ή του αγαπημένου σας, αντιλαμβάνεστε πως δικαίως θα δημιουργηθούν αντιδράσεις και παρεξηγήσεις. Τώρα, αν παρά τις δικές σας προσπάθειες, εκείνοι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ή να δυσανασχετούν, θα πρέπει και εσείς να διαχωρίσετε τη θέση σας.


Θέκλα Βασιλείου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com
Βρείτε μας και στο facebookwww.facebook.com/thanos.kyprou
(Θάνος Ασκητής, Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας)

FACEBOOK

Love: Τελευταία Ενημέρωση