ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
12° Λευκωσία,
24 Απριλίου, 2024

Τι να αποφύγεις σε μια καινούργια σχέση

Newsroom

@newsroom

Οι ερωτικές σχέσεις είναι μοναδικές και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν και μαγικές συνταγές που να απευθύνονται σε όλους, να λειτουργούν σε όλες τις περιπτώσεις και να έχουν πάντα αποτελέσματα. Εάν υπάρχει μια συμβουλή που να μπορεί να εφαρμοστεί πάντα είναι η εξής: μάθετε να αξιολογείται την κάθε περίπτωση, την κάθε σχέση, τον κάθε καινούργιο άνθρωπο ακριβώς σαν κάτι καινούργιο και μοναδικό. Με βάση αυτό ας δούμε συχνά λάθη που γίνονται και που καλό είναι να αποφεύγονται ακριβώς για να μην μπλοκάρουν τη σχέση στο ξεκίνημά της και να της επιτρέψουν να έχει συνέχεια...

1. Αρχικά μην προσπαθείτε να καλουπώσετε τον άλλον υπεραναλύοντας τη συμπεριφορά του, κρίνοντας την κάθε του κίνηση και περιμένοντας κολλημένα να επιδείξει συμπεριφορές που συνάδουν με τον τέλειο/α σύντροφο που εσείς μπορεί να έχετε στο μυαλό σας. Μάθετε να εκτιμάται την διαφορετικότητα και αυτά που ο άλλος δύναται να σας προσφέρει και που ξέρετε; Μπορεί να σας εκπλήξει.

2. Μην προσπαθείτε να γίνετε το επίκεντρο του κόσμου του με εξαρτητικές συμπεριφορές, ζήλιες και παράλογες απαιτήσεις. Επιτρέπεται να έχει φίλους, να βγαίνει μαζί τους (ναι, ακόμα και χωρίς εσάς) και να περνάει καλά. Επιτρέπεται να έχει χόμπι, ενδιαφέροντα και δραστηριότητες που δεν σας συμπεριλαμβάνουν – το ίδιο και εσείς. Σεβαστείτε τον προσωπικό του χώρο και χρόνο και τον δικό σας εξίσου

3. Μην συγκρίνεται με τους/τις πρώην σας, συμπεριφορές, σεξουαλικές επιδόσεις κ.ο.κ. Στην τελική, αν οι πρώην ήταν τόσο καταπληκτικοί γιατί δεν είστε ακόμα μαζί τους;

4. Μην βιάζεστε να τα ζήσετε όλα, να τα κάνετε όλα, να τα πείτε όλα. Δώστε χρόνο στη σχέση να εξελιχθεί χωρίς εκβιασμούς και χρονοδιαγράμματα. Είναι εξίσου σημαντικό να αντιληφτείτε ότι ο ένας εκ των δύο μπορεί να θέλει περισσότερο χρόνο για να εκφραστεί ή να δεσμευτεί πιο ουσιαστικά και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εκτός και αν αφορά συμπεριφορές που σας μειώνουν ή σας κάνουν να δυσφορείτε, κάντε υπομονή και αφήστε και στον άλλον το περιθώριο να κινηθεί στους δικούς του ρυθμούς.

6. Μην απαιτείται τελειότητα. Μια καινούργια σχέση προϋποθέτει πολλά «πρώτα». Το πρώτο φιλί, η πρώτη σεξουαλική επαφή… Πιθανότατα οι πρώτες φορές να εμπεριέχουν ένα βαθμό μετριότητας, άβολα συναισθήματα, συστολής, μπορεί να μην εξελιχτούν όλα τέλεια. Μην απογοητεύεστε. Δώστε χρόνο να μάθετε ο ένας τα θέλω του άλλου, το σώμα του άλλου, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης που έρχεται με την οικειότητα, φτάνει να έχετε την καλή διάθεση να πειραματιστείτε.

7. Μη φοβάστε να επενδύσετε. Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε πληγωθεί από μια ερωτική σχέση (ή από πολλές), όλοι έχουμε απογοητευτεί, όλοι έχουμε πονέσει. Αυτό δεν είναι το άλλοθι όμως για να κρατάω πάντα πισινές, να αρνούμαι να ανοιχτώ και να δώσω στον άλλον ευκαιρία. Ο καινούργιος άνθρωπος που μπαίνει στη ζωή μου, δεν χρωστάει να πληρώσει τα λάθη του προηγούμενου.

8. Ζήστε το! Η εμπειρία του έρωτα είναι κάθε φορά μοναδική. Το φτερούγισμα στο στομάχι, τα κομμένα γόνατα, η ανυπομονησία, η αβεβαιότητα… είναι όλα υπέροχα.

Ξεχάστε στερεότυπα και τα "πρέπει" και απολαύστε το!

 

Θέκλα Βασιλείου

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 1ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com


ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

FACEBOOK

Love: Τελευταία Ενημέρωση