ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
12° Λευκωσία,
21 Μαΐου, 2024

Ζήλεια: Είναι πάντα ζημιογόνα για τη σχέση;

Newsroom

@newsroom

Υπάρχει η υγιής ζήλεια και η ζηλοτυπία. Η υγιής ζήλεια αποτελεί ένδειξη ενδιαφέροντος και διεκδίκησης. Λειτουργεί μάλιστα ευεργετικά μέσα στη σχέση, εφόσον μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για να γίνουμε καλύτεροι και μας αποτρέπει από το να θεωρούμε το σύντροφό μας δεδομένο. Για παράδειγμα φροντίζουμε τον εαυτό μας, διεκδικούμε ερωτικά το σύντροφο μας, φροντίζουμε να είμαστε επαρκής, εξελισσόμαστε, κυνηγάμε τον καλύτερο δυνατό εαυτό μας. Μέχρι εκεί όλα καλά. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν η ζήλεια φτάνει σε σημείο υπερβολής, όταν γίνεται εμμονή!

Γιατί κάποιοι άνθρωποι ζηλεύουν σε τόσο μεγάλο βαθμό;

Συνήθως πηγάζει από προσωπικές ανασφάλειες, φόβο εγκατάλειψης και έλλειψη αυτονομίας. Η εμμονική ζήλεια είναι συχνά σημάδι μιας ανώριμης, εξαρτητικής σχέσης που τροφοδοτεί αυτή τη συμπεριφορά ή ενός ανασφαλή, κτητικού ανθρώπου που πιστεύει πως δεν αξίζει αρκετά, πως οι άλλοι άνθρωποι υπερτερούν και βιώνει την πεποίθηση πως δεν είναι αρκετά καλός, ελκυστικός και ενδιαφέρον για να καταφέρει να κρατήσει το σύντροφό του ή για να αξίζει την αγάπη του. Η παθολογική ζήλεια και οι εμμονές μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη κάποιας πιο σοβαρής ψυχικής νόσου.

Μια πραγματική απιστία μπορεί να οδηγήσει σε παθολογική ζήλεια;

Ένα άτομο που έχει απατηθεί στο παρελθόν ενδεχομένως να αδυνατεί να το ξεπεράσει, να είναι δύσπιστο, καχύποπτο και να δυσκολεύεται να εμπιστευθεί ξανά. Από την άλλη μπορεί ο ίδιος ο «ζηλιάρης» να είναι ταυτόχρονα και άπιστος ο οποίος κρίνει «εξ ιδίων».

Αν μπορέσω να αποδείξω ότι δεν τον/την απατώ, θα έχει αποτέλεσμα;

Δυστυχώς οι «αποδείξεις» δεν βοηθούν ιδιαίτερα ή έχουν μόνο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Συνήθως όσο προσπαθεί ο σύντροφος να επιβεβαιώσει την πίστη του, τόσο τροφοδοτεί τις υποψίες του «ζηλιάρη». Αν συμπεριφερθεί γλυκά και τρυφερά το κάνει για να του «ρίξει στάχτη στα μάτια». Αν αντιδράσει με θυμό ή αν αδιαφορήσει, το χρησιμοποιεί σαν άλλη μια απόδειξη της απιστίας του.

Επιβιώνουν οι σχέσεις από τέτοιες καταστάσεις;

Το άτομο μέσα από την παράλογη αυτή συμπεριφορά καταλήγει να καταπιέζει και να πνίγει το σύντροφό του, οδηγώντας τη σχέση στο χωρισμό ή τον σύντροφο σε πραγματική απιστία. Είναι σημαντικό το άτομο που το βιώνει να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και πως οδηγεί τη σχέση του, με μαθηματική ακρίβεια, στη καταστροφή. Η βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας τόσο για το άτομο όσο και για το ζευγάρι θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αν όμως ο ίδιος αρνείται να κάνει κάτι για το πρόβλημα τότε έγκειται στον σύντροφο να πάρει αποφάσεις.

 

Θέκλα Βασιλείου: Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

Τηλ:96 226731

FACEBOOK

Love: Τελευταία Ενημέρωση