ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
12° Λευκωσία,
18 Μαΐου, 2024

Μάνγκο, ένα εξωτικό φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία

Newsroom

@newsroom

Το μάνγκο είναι ένα φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Είναι από τα πιο νόστιμα και εκλεκτά τροπικά φρούτα και διάφορες ποικιλίες καλλιεργούνται στους Τροπικούς, από την Καραϊβική μέχρι την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και την Ινδία.

Είναι καμπυλωτά, στενόμακρα, με πράσινη, ροζέ-χρυσή ή κόκκινη φλούδα και το φρούτο από μέσα έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα, και η οποία περικλείει ένα πολύ μεγάλο, τριχωτό, επίπεδο κουκούτσι που δεν τρώγεται. Η σάρκα τους είναι πάντα ζουμερή και γλυκιά, αν και μερικές φορές είναι λίγο πιο σκληρή. Όλα τα μάνγκο είναι πράσινα όταν είναι άγουρα, αλλά ορισμένα παραμένουν πράσινα και όταν ωριμάζουν.

Τα ώριμα μάνγκο είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά και αποτελούν πηγή Βήτα-καροτίνης.

Ο καρπός του μάνγκο προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, της λευχαιμίας και του προστάτη. Επίσης μελέτες αναφέρουν ότι οι πολυφαινολικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχονται στο μάνγκο παρέχουν προστασία έναντι των καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου.

Τα 100 γρ. φρέσκου μάνγκο παρέχουν 765 IU ή 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α. Οι συγκεκριμένες αυτές ενώσεις είναι γνωστό ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι απαραίτητες για την όραση.

Το μάνγκο παρέχει περίπου 59 θερμίδες ανά 100 γρ.

Πώς καθαρίζουμε και κόβουμε ένα μάνγκο

Το μυστικό για να καθαρίσουμε σωστά ένα μάνγκο βρίσκεται στο κόψιμο, το οποίο πρέπει να γίνεται παράλληλα με το κουκούτσι. Μην δοκιμάσετε να κόψετε το μάνγκο κάθετα διότι έτσι θα χαλάσετε την υφή του. Επιλέξτε μάνγκο που είναι «σφιχτά», αλλά μαλακώνουν όταν τα πιέζετε. Η φλούδα πρέπει να είναι λεία και το χρώμα πρέπει να έχει αρχίσει ν’ αλλάζει από πράσινο σε κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο. Ποτέ δεν αγοράζουμε τα πολύ μαλακά μάνγκο τα οποία είναι υπερώριμα.

1 Τοποθετούμε το μάνγκο στο σανίδι κοπής και κόβουμε τη μια πλευρά, κόβοντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο
κουκούτσι.

2 Τοποθετούμε το κάθε κομμάτι επίπεδο στο σανίδι κοπής και το κόβουμε σε κύβους.

3 Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε όλες τις πλευρές του φρούτου και αφαιρούμε τη φλούδα.

Μπορείτε να το κάνετε χυμό, να το καταναλώσετε απλά παγωμένο, να το βάλετε στην κατάψυξη και να το κάνετε smoothie. Επίσης μπορείτε να το εντάξετε στα φαγητά σας αλλά και στα γλυκά.

πηγή: MUST

FACEBOOK

News: Τελευταία Ενημέρωση

Κάποιοι Εγώ

Κάποιοι Εγώ

Μία παράσταση όπου ο καθένας μας έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο
Newsroom
 |  NEWS
New Deejay Radio 93 5 UNLOCKED!

New Deejay Radio 93 5 UNLOCKED!

Νέες εκπομπές, νέα μουσική με καλοκαιρινή διάθεση, νέο ακουστικό ύφος, νέοι DJs και νέοι διαγωνισμοί από τη Δευτέρα 1η ...
Newsroom
 |  NEWS