ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
12° Λευκωσία,
21 Ιουλίου, 2024

Γεύματα για πριν και μετά την άσκηση!

Newsroom

@newsroom

Η σωστή γυμναστική και άσκηση απαιτεί σωστά γεύματα πριν και μετά, για να μην υπάρχουν ελλείψεις στον οργανισμό ώστε να μπορέσει το συγκεκριμένο άτομο που γυμνάζεται να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Το σώμα χρειάζεται θρεπτικές ουσίες και υγρά και είναι καλά να ξέρουμε τι χρειαζόμαστε περισσότερο οταν γυμναζόμαστε.

Πριν την άσκηση: Εδώ είναι πολύ σημαντικό να μην πηγαίνουμε με άδειο στομάχι, αλλά να είμαστε σίγουροι πως καταναλώσαμε ενα γεύμα που μάς έδωσε την απαιτούμενη ενέργεια (θερμίδες), αλλά και τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα και υγρά. Καλό θα ήταν η κατανάλωση του γεύματος να είναι 3-4 ώρες πριν την άσκηση, έτσι ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να χωνέψει και να αφομοιώσει το φαγητό. Επίσης, καλό θα ήταν αυτό το γεύμα να είναι εύκολο στην χώνεψη και πλούσιο σε υδατάνθρακες και άπαχες πηγές πρωτεΐνης. Παραδείγματα γευμάτων είναι ρύζι με κοτόπουλο στήθος στη σχάρα, πατάτα βραστή με φιλέτο χοιρινό στη σχάρα, μακαρόνια με λίγο τυρί ή φιλέτο ψάρι με ρύζι. Αν ο χρόνος σάς πιέζει και έχετε μόνο μια ώρα πριν να γυμναστείτε, τότε καλά θα είναι να πάρετε ένα μικρό γεύμα όπως ένα σάντουιτς με τυρί διαίτης, γαλοπούλα και σαλατικά και να πάρετε το κανονικό σας γεύμα μετά την άσκηση.

Μετά την άσκηση: Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε ένα μικρό σνακ στα 20 με 30 λεπτά αμέσως μετά την άσκησή σας και μετά από δυο ώρες, πάλι, έτσι ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να αναπληρώσει τη χαμένη ενέργεια (γλυκόζη) απο τους μυς και το συκώτι και να περιέχει και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Καλά σνακ είναι ένα φρούτο με ένα γιαουρτάκι φρούτου άπαχο, κράκερ με φιστικοβούτυρο, λίγα δημητριακά ή ένα μικρό σάντουιτς. Ειδικά για τους αθλητές αντοχής είναι αρκετά σημαντικό να καταναλώνουν αυτό το σνακ αφού η χαμένη γλυκόζη μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 24 ώρες για να αναπληρωθεί εντελώς. Επίσης, το βραδινό θα πρέπει να είναι ένα πλούσιο γεύμα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και βιταμίνες για να συνεχιστεί η αναπλήρωση και να μπορέσει ο οργανισμός να αντεπεξέλθει στην άσκηση της επόμενης ημέρας.

Υγρά: Το νερό είναι ίσως το πιο σημαντικό για τον οργανισμό και ειδικά την ώρα της άσκησης. Αν δεν καταναλώσουμε αρκετά υγρά, τότε μπορεί αυτό να μάς οδηγήσει σε κατάσταση αφυδάτωσης που είναι μια από τις χειρότερες συνέπειες για την υγεία μας. Οι συστάσεις λένε 2 ποτήρια 30 με 45 λεπτά πριν την άσκηση, λίγο νερό κάθε 15 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης και 2 ποτήρια νερό αμέσως μετά τη λήξη.


Νικολέτα Μιχαηλίδου, M.S., R.D, CSSD
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος

Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy

FACEBOOK

Student Life: Τελευταία Ενημέρωση